8.12.11

BIOGEOGRAFSKE KARAKTERISTIKE ŽEPE


Vegetacijski pokrov na području Žepe rezultat je djelovanja različitih fizičkogeografskih faktora kao što su geološka građa, reljef, klima, vode, pedološki pokrov i antropogeni uticaji.

               Šume bukve i jele sa smrčom (Piceo-Abieti-Fagetum) imaju najveće rasprostranjenje na području Žepe, i to u zapadnom, jugozapadnom i južnom dijelu u oblasti Devetaka, Kose, Dobrotuša, Bokšanice, Međeđaka, Prijeke gore, Ratka i Gusinca, te u sjevernom, sjeveroistočnom i istočnom dijelu, u oblasti Javora, Strmice, Bukovika, Gornje Babe, Zlovrha i padina planine Sijemač

 Slika 7.  Šume na području Žepe


Vegetacijski kompleks šuma medunca i crnog graba (Querco-Ostryetum carpinifolise), šuma crnog bora (Pinetum nigrae), termofilnih šuma bukve (Seslerio-Fagetum, Ostryo-Fagetum, Aceri obtusati-Fagetum) sa fitocenozama stijena i sipara naročito je razvijen na istočnim i jugoistočnim padinama planina Sijemač i Bokšanica, mada se ove vrste sporadično javljaju na cijelom području Žepe.

 Na istočnim padinama Devetaka zastupljene su zajednice jele, smrče i crnog bora.

Pančićeva omorika (Piceetum omorikae), kao endemična vrsta, pojavljuje se u sjeveroistočnom i jugoistočnom dijelu područja Žepe, u oblasti planina Bokšanica i Sijemač

Na krajnjem jugoistoku ovog područja, u uskom pojasu uz rijeku Drinu, zastupljene su šume sladuna i cera (Quercentum contertae-cerris).

               Uz rijeku Žepu zastupljene su poplavne šume, a predstavljene su uglavnom zajednicama vrba (Salix spp).

 Slika 8.  Vegetacija uz tok rijeke Žepe


U oblasti sela Mislovo, Laze i Borovac, na zapadnom dijelu područja Žepe, te u dolini rijeke Žepe, od sela Purtići do Slapa, prostiru se poljoprivredne površine predstavljene livadama, pašnjacima, oranicama i voćnjacima.

Na području Žepe zastupljena je i raznovrsna fauna. Ovaj prostor je pogodno stanište za vrste kao što su: srna (Carpelous carpelous), zec (Lepus europaeus), vuk (Canis lupus), lisica (Vulpes vulpes), mrki medvjed (Ursus arctos), jazavac (Meles meles), vjeverica (Sciurus vulgaris), kuna (Martes martes), divlja svinja (Sus crofa), divokoza (Rupicapra rupicapra) itd.  

Područje Žepe je stanište mnogih vrsta ptica, kao što su: vrana (Corvus corone), svraka (Pica pica), vrabac (Passer domesticus), djetlić (Dendrocopos minor), kreja (Garrulus glandarius), sjenica (Parus ceruleus), slavuj (Luscinia megarhynchos), sova (Strigidae), jastrijeb (Accipiter gentilis), zeba (Fringilla coelebes) i dr.

Antropogeni uticaji, kao što su intenzivna eksploatacija šuma i nezakoniti lov, uticali su na drastično smanjenje broja pojedinih životinjskih vrsta. 

 Prilog 15.  Karta šumske vegetacije Žepe
(Izvor: Karta realne šumske vegetacije SR BiH, 1:500 000, Šumarski fakultet u Sarajevu, Geokarta, Beograd 1983. godine)

Nema komentara:

Objavi komentar